Het klimaat verandert: de kans op schade neemt toe

Bovenmatige regenval, flinke warmte of heftige stormen. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden. Deze extreme omstandigheden kunnen betekenen dat u ook meer risico loopt op schade aan uw huis of tuin. Het is aan te raden om na te gaan welke dekking uw verzekering biedt zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Schade door droogte

Tijdens een langere periode zonder regen en veel warmte kunnen de funderingspalen onder uw huis droog komen te staan. Ja, erg extreem maar de mogelijkheid bestaat. Dit is heel gevaarlijk omdat het risico op verzakkingen in de woning toeneemt. Schade aan funderingspalen wordt inmiddels door geen enkele verzekeringsmaatschappij meer vergoed. Zorg er daarom voor dat u tijdens een lange periode van droogte de funderingspalen onder uw woning op tijd laat controleren, zodat ingrijpen mogelijk is en grote problemen voorkomen kunnen worden.

Schade door overstromingen

Hevige regenval kan voor overstromingen zorgen. De beelden van de grote overstroming in Zuid-Limburg in de zomer van 2021 staat bij velen in het geheugen gegrift. Schade aan uw woning wordt normaliter gewoon gedekt. Wanneer een dijk of rivier buiten zijn oevers treedt dan kan de schade heel groot worden. Deze schade wordt niet of deels gedekt. Kijk goed na in uw voorwaarden of er onderscheid gemaakt wordt tussen overstromingen door het falen van een primaire waterkering (dijken en grote rivieren) of door een secundaire waterkering (kleinere wateren zoals sloten).  Dit is namelijk heel belangrijk wanneer er schade door een overstroming is ontstaan. Ook wanneer u in een buitendijks gebied woont wordt er geen dekking  geboden voor schade door wateroverlast.

Schade aan zonnepanelen

Een hevige hagelbui of windhoos waardoor uw kostbare zonnepanelen schade oplopen. Ontzettend vervelend en kostbaar. Omdat steeds meer huiseigenaren zonnepanelen op hun dak hebben liggen, zijn verzekeraars hier meer alert op. Neemt u zonnepanelen? Meld dat dan gelijk bij uw adviseur van Bouten Groep. De aanleg van zonnepanelen moeten gemeld worden bij uw verzekeraar. Uw polis kan daar dan op aangepast worden.

Stuk eigen verantwoordelijkheid

Uiteraard is er ook een stuk eigen verantwoordelijkheid bij schade. Lagen de dakpannen al scheef of werd de schutting niet goed onderhouden? Dan kan het zijn dat de schade niet wordt vergoed. Ook het laten plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen is uw eigen verantwoordelijkheid. Zijn deze niet goed geïnstalleerd dan kan het zijn dat het risico op schade niet is gedekt. Ook het doorgeven van deze veranderingen aan uw woning is belangrijk. Heeft u een wijziging niet doorgegeven dan kan schade niet worden uitgekeerd. Zorg ervoor dat u wijzigingen tijdig meldt bij uw adviseur.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

In Nederland bestaat voor extreme gevallen een vangnet. Dat is de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. Deze wet is echter geen vervanging voor een verzekering! Dit vangnet keert alleen uit in het geval van niet-verzekerbare schade. Denk hierbij aan de enorme schadeposten tijdens de waterschade in de zomer van 2021 in Zuid-Limburg. In de meeste andere gevallen wordt de schade niet vergoed vanuit dit fonds.

Meer informatie over uw verzekering

Wilt u weten of uw verzekering voldoende dekking biedt bij stormschade of een overstroming? Maak een afspraak met een adviseur van Bouten Groep. Samen kijken we of uw verzekeringen nog up-to-date zijn.