De eerste sneeuw valt al in de wintersport gebieden en binnenkort worden de eerste pistes geopend. Kortom het wintersportseizoen staat voor de deur! Gaat u voor de lange latten of kiest u voor een snowboard? Het kan allemaal. Bij de wintersport is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Wij hebben een aantal belangrijke punten waar u op moet letten op een rijtje gezet zodat u optimaal kunt genieten van uw wintersportvakantie.
Een goede conditie
Skiën is een intensieve sport. Een goede conditie is daarom heel belangrijk. Sport u niet regelmatig? Dan is het verstandig om een aantal weken voor vertrek extra aandacht aan uw conditie te besteden. Ga wat vaker wandelen, hardlopen en fietsen. Ook zijn een paar oefenlessen in een skihal een goed plan.
Check uw uitrusting
Heeft u eigen ski’s en skischoenen? Controleer voor vertrek of alles nog in goede staat verkeerd. Misschien hebben uw ski’s onderhoud nodig en moeten de bindingen even opnieuw afgesteld worden. Het is fijn wanneer u dat gedaan heeft voordat u de piste op gaat. Daarbij kunt u ervoor kiezen om uw wintersportuitrusting te laten markeren. Zo voorkomt u dat een andere skiër per ongeluk uw ski’s meeneemt. Tegenwoordig zijn er ook sloten verkrijgbaar waarmee u uw uitrusting vast kunt zetten.
Veiligheid boven alles
Tegenwoordig is het in veel landen al verplicht: de skihelm. Bij kinderen is het sowieso het beste, maar ook voor volwassenen is het echt aan te raden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een helm vermindert de kans op hoofdletsel met 50%. Naast een helm is het goed om bescherming te dragen waarmee pols- en knieletsel kan worden voorkomen. Vooral wanneer u voor het eerst op wintersport gaat of niet zo goed bent op de ski’s, is beschermende kleding belangrijk. En natuurlijk skiles. Goede skitechnieken voorkomen blessures en valpartijen.
Zonbescherming
Valbescherming is belangrijk, maar vergeet ook de zonbescherming niet. Wanneer de zon niet schijnt is Uv-straling er wel degelijk. Draag een goede zonnebril en smeer uw gezicht in met zonnebrandcrème.
Rode, blauwe en zwarte pistes
Om de moeilijkheidsgraad van de pistes aan te geven hebben deze verschillende kleuren. Kijk goed welke pistes voor u geschikt zijn. Aan de zijkanten van de piste staat dit met borden aangegeven. Ga als beginner niet van een zwarte piste af. Houd tijdens het skiën rekening met anderen, de meeste ongelukken gebeuren wanneer skiërs op elkaar botsen.
Skiën buiten de piste: alleen met een gids
Wanneer u gaat skiën buiten de piste dan neemt u een groot risico. Een val in de diepe sneeuw of een lawine zorgen voor extreem gevaarlijke situaties. Ga daarom nooit van de piste af zonder een gids. De gids weet wat de mogelijkheden zijn en is voorbereid op gevaarlijke situaties met een lawine-uitrusting.
Weet u wat te doen wanneer u valt of wanneer iemand anders is gevallen? Dat is wel belangrijk. Markeer allereerst de plaats van het ongeluk door uw eigen ski’s in een kruis aan de bergzijde voor het slachtoffer in de sneeuw te steken. Zorg ervoor dat het slachtoffer warm blijft en waarschuw de medische hulp. Probeer het slachtoffer gerust te stellen en blijf bij hem of haar tot hulp aanwezig is.
De Internationale Ski Federatie heeft in 1967 pisteregels opgesteld. Deze regels zijn er voor de veiligheid van alle skiërs. Lees de pisteregels voor u op vakantie gaat, zodat u daarvan op de hoogte bent.
Ieder wintersport gebied heeft tegenwoordig een eigen app. In deze app kunt u heel gemakkelijk zien welke liften en pistes open zijn. Ook ziet u de lengte van de pistes en de sneeuwverwachting. Alles snel en simpel bij de hand.
Wanneer u op vakantie gaat zorgt u natuurlijk voor een goede verzekering. Zoals gezegd zit een ongeluk in een klein hoekje, zeker tijdens de wintersportvakantie. Niet alle kosten worden altijd vergoed door reisverzekeringen. Zorg ervoor dat u een speciale wintersportdekking heeft. Dan bent u verzekerd van de beste hulp.
Heeft u een doorlopende reisverzekering, maar weet u niet zeker of u wel een wintersportdekking heeft afgesloten of gaat u voor het eerst op wintersportvakantie? Neem contact op met de adviseur van Bouten Groep. Wij helpen u graag.